Tuesday, July 23
Shadow

7 måter skadedyr tar svette ut av huset ditt


19. september 2016

Hvis du er som så mange andre eiendomseiere, legger du mye tid og energi, penger og omtanke i din største enkeltinvestering, boligen din. Bedre enn noen andre vet du at det er mer å gjøre før hjemmet ditt når sitt fulle potensial, men sakte men sikkert, en helg av gangen – med litt svette og kanskje litt blod, men forhåpentligvis ingen tårer – er du nær for å oppnå din visjon. Her er fangsten: Begrensede ressurser er ikke den eneste hindringen for fremgangen din. Mer enn du kanskje er klar over, er skadedyr i stand til å undergrave kvaliteten og levetiden til hjemmeforbedringene du har jobbet med. Tross alt er ikke skadedyr bare en plage; mange er destruktive, noen ganger destruktive. Vil du beskytte din svettekapital og integriteten til hjemmet ditt, nå og i fremtiden? Fortsett å lese for å lære om flere måter hjemmet ditt kan være sårbart for insekter og gnagere – og hva du kan gjøre for å stoppe disse truslene.

 • På dekk

  Å bygge en kortstokk har forblitt et populært prosjekt for generasjoner av gjør-det-selv-folk som ikke bare setter pris på de nærliggende livsstilsfordelene ved en kortstokk, men også dens langsiktige effekter på gjensalgsverdien av boligen. Men husk: Uansett hvor tilfredsstillende det kan være å treffe den siste spikeren, markerer den siste byggedagen den første levedagen – og det pågående vedlikeholdet – av dekket ditt. Husk alltid at dekket ditt er et attraktivt mål for skadedyr, spesielt trekjedelige og treødeleggende insekter som snekkerbier og termitter. For å sikre at dekket ditt tåler trusselen, bygg kun med tømmer som er forhåndsbehandlet for å avskrekke skadedyr. Husk også å etterbehandle dekket med jevne mellomrom for ikke å la råveden bli eksponert.

 • Ned i skorsteinen

  iStock_000060395360_Large.jpg (1)

  Varmen fra flimrende flammer på en vindfull natt – det koselige bildet er nok til å gjøre vedovner og peiser svært ettertraktet blant boligkjøpere og evig populære blant ombyggere. Installasjonskravene varierer mye, avhengig av boligens konstruksjon, dine designmål og funksjonelle behov. Uansett tilnærming, må du sannsynligvis installere en kjøkkenhette eller røykrør – et uttak for røyken. Trikset er å passe på at denne utgangen ikke blir en inngang for skadedyr. Heldigvis er det like enkelt å holde disse små inntrengerne ute som å installere en skorsteinshette. Når den er på plass holder en skorsteinshette eksospassasjen klar slik at de farlige biproduktene fra forbrenningen kan slippe ut utendørs uten å slippe inn noe annet.

 • I ledningene

  iStock_28524352_LARGE.jpg

  Selv om det er best å overlate det vanskeligste (og farligste) elektroarbeidet til fagfolkene, er det mange enkle prosjekter og reparasjoner som praktiske huseiere kan håndtere trygt. Når du gjør det selv, har du imidlertid ikke nytte av den hardt tilvinnede ekspertisen og det skarpe blikket til en profesjonell. Som elektrikere uten tvil er klar over, utgjør gnagere en risiko som strekker seg langt utover pantryhyllene. Faktisk, ifølge noen estimater, kan firbeinte skadedyr være ansvarlig for opptil 25 prosent av husbranner som offisielt er merket som av ukjent opprinnelse. For å dempe bekymringer, samarbeid med en skadedyrkontrollekspert for å identifisere og tette eventuelle sprekker eller hull som kan gi gnagere som bryter åpen tilgang til hjemmet ditt.

 • Rundt fundamentet

  P1018063.jpg

  Det grunnleggende med å fullføre kjelleren – innramming av vegger, sette opp gipsplater, legge gulv – alt pleier å være gjør-det-selv-vennlig. Men dette er et prosjekt med en lang huskeliste. Selv om du ansetter en entreprenør til å håndtere oppgavene utover dine ferdigheter, er det trygt å si at kjelleren din, i likhet med Roma, ikke blir bygget på en dag. Ikke la skadedyr ødelegge produktet av ukene, eller til og med måneder, med arbeidskraft! Som en sikkerhetsforanstaltning, enten på egen hånd eller i samråd med en skadedyrspesialist, sørg for å inspisere de utvendige grunnmurene. Hvis du finner noen hull, må du handle raskt for å lappe dem eller tette dem. Først da kan du vurdere kjelleren din som trygg mot termitter og andre treødeleggende insekter.

 • Over broen

  iStock_000056116348_Large.jpg

  Å skifte tak er ikke en jobb for sarte sjeler – eller de hensynsløst modige. Det er tross alt alvorlige risikoer forbundet med å jobbe så høyt fra bakken, risikoer som motiverer mange huseiere til å leie ut jobben. Andre kjenner til farene, men med tillit til ferdighetene sine tar de oppgaven likevel. Uansett om det er en gjør-det-selv-jobb eller en profesjonell jobb, skal et nytt tak vare i flere tiår – det vil si at ødeleggende skadedyr ikke forkorter levetiden. Husk dette: Eventuelle greiner i umiddelbar nærhet av taket kan fungere som en bro for skadedyr som termitter og karpemaur. Hvis du forventer et langvarig, problemfritt tak over lang tid, er det viktig å kutte ned eventuelle gjengrodde trær.

 • Gjennom ventilen

  iStock laundry.jpg

  Store hvitevarer kommer vanligvis med en stor prislapp, men så lenge produktgarantien ikke forbyr det, kan du spare en pen slant ved å installere et apparat selv. Du bør fortsette med forsiktighet når du installerer alle typer apparater, men vær spesielt forsiktig når du legger inn en tørketrommel. Her er grunnen: En tørketrommel sender eksos gjennom en kanal som ender i en utvendig ventil. Med mindre du tar forholdsregler, kan insekter og gnagere bruke denne ventilen som et inngangspunkt. Sørg for at ventilen inkluderer et spjeld, en komponent som åpnes for å ta imot luft som kommer ut og deretter lukkes for å motvirke skadedyr. Gi et ekstra sikkerhetsmål ved å tette rundt ventilen eller plassere stålull der ventildekselet møter sidematerialet.

 • Inne i renna

  iStock_000022609928_Large.jpg

  Da det endelig var på tide å bytte eller reparere de gamle takrennene dine, dro du pliktoppfyllende ut forlengelsesstigen og satte i gang. Bra gjort! Men hvis du ikke har vært i nærheten av rennene dine siden den gang, kan det hende du utilsiktet har gitt et perfekt fristed for alle slags skadedyr. Tross alt, med mindre regelmessig ryddet for blader og rusk, tilstoppede takrenner uunngåelig. Derfra er det bare et spørsmål om tid før overvann samler seg og stagnerer, og blir et fyrtårn og oppvekstplass for mygg og andre insekter, hvorav noen kan gjøre reell skade på hjemmet ditt. Så mye du kan grue deg til oppgaven, er det avgjørende å holde rennene rene. Ellers frister du skjebnen.

 • Bob Vila er oppussingseksperten kjent som verten for TV-ene This Old House, Bob Vila’s Home Again og Bob Vila. I dag fortsetter Bob sitt oppdrag om å hjelpe folk med å oppgradere hjemmene sine og forbedre livene sine med råd på nettet på BobVila.com.