Tuesday, June 18
Shadow

Blodliljer sprekker og datura – Hjemmeguiden


7. september 2022

Jeg har gjort overgangen fra Texas-varmen den siste uken til det tørre, kjølige, høye ørkenklimaet i Santa Fe. Det var en flott tur, men hele tiden jeg var borte var jeg trist over at jeg manglet en av mine siste sommerfavoritter hjemme: utbruddet av okseblodsliljer som dukker opp nesten over natten etter et sensommerregn. Så snart vi kom tilbake, løp jeg ut og så dusinvis av flammende røde trompeter i såpevannet. Perfekt timing!

okseblodslilje (Rhodophiala bifida) er en argentinsk pære som trives i Austins varme, fuktige subtropiske klima. Den ligger i dvale hele sommeren til dagene blir kortere og det kommer et bevegelig regn og så blomstrer det – det har de.

I likhet med Texas T-skjortene er de små, men pakkes når de er stablet.

Du kan øke antallet løker ved å grave og dele dem på senhøsten eller vinteren, etter at de har blomstret, men før de grønne bladene (som senere spirer) er borte. Imidlertid tenker jeg aldri på å dele min. Nå vokser de under aloeens stikkende vinger, så det tar motet fra meg også. De tror ikke det. Kroppene har blåst i årevis. Jeg er glad for å se dem, disse høstbebuderne.

Datura reagerer også på regn med sin gigantiske hvite trompet, som sprer en søt duft gjennom hagen om natten.

Etter å ha utforsket Georgia O’Keefes land i New Mexico, koblet hennes daterte malerier meg tilbake til det majestetiske landskapet. Jeg har bilder til deg snart.

Akkurat nå nyter jeg – som hagen – den gradvise angeren over sommeren. Det er ikke over før det er over. Men det er en start.

Kolibriene som besøker hagen min hver dag må sette pris på nåden til gjenvåkne blomster. Vi klarte det.

Jeg tar gjerne imot kommentarer. Rull til bunnen av dette innlegget for å legge igjen et. Hvis du leser en e-post, klikk her for å gå til Digging og finne kommentarfeltet nederst i hvert innlegg. Og hei, har noen videresendt denne e-posten til deg og du vil abonnere? Klikk her for å få Digging levert rett i innboksen din!

__________________

stave dypt

Lær om hagedesign fra ekspertene her Hagens gnist! Jeg arrangerer private samtaler med inspirerende designere, landskapsarkitekter og forfattere flere ganger i året i Austin. Dette er arrangementer med begrenset inngang som blir raskt utsolgt, så bli med på Garden Spark-postlisten for å bli varslet på forhånd. Bare klikk på denne linken og be om å legge til. Du finner årets høyttalerbesetning her.

Alt materiale © 2022 av Pam Penick for Excavations. Uautorisert gjengivelse er forbudt.