Friday, July 19
Shadow

Designtips som hjelper deg med å skape en rik hage

Hagedesignet ditt trenger ikke å være et stort, kjedelig rot. Det kan være enkelt og vakkert hvis du ser deg rundt og virkelig vurderer hva du prøver å oppnå. Husk at det ikke er et mål i seg selv – det er et sted å slappe av, nyte og få litt frisk luft og solskinn.

Planlegging er en fantastisk måte å gå gjennom prosessen på. Du kan begynne med å vurdere hvilke elementer som er viktigst for deg og hvordan du kan integrere dem i designet ditt.

Deretter tar du deg tid til å tenke på hvor du vil plassere hagen din. Mens plantene, blomstene eller andre planter er veldig viktige, er den generelle følelsen av hagen din noe du også bør vurdere. Hvor mye naturlig lys får du? Hvor ofte pleier du å vanne?

Hva er størrelsen på hagen din? Trenger det å være et stort eller lite område? Trenger du plass til at romdyr kan løpe løpsk? Må du legge til benker og andre utemøbler? Må du legge til vinduer eller skodder?

Planlegger du å bruke sement eller murstein eller stein til byggingen av hagen din? I så fall må du vurdere disse materialene. Tenk også på været i området ditt og hvor ofte du trenger å rydde opp hageavfall. Tenk på om hagen din noen gang har blitt farget fra plantevernmidler eller andre kjemikalier, og sørg for å inkludere dette i designet også.

Bare fordi du planlegger å ha et sommerblomstshow, betyr det ikke at du må ha en stor hage eller enkle landskapsdesign. Bare vær sikker på å vurdere alle de forskjellige tingene du kanskje må inkludere i designet ditt.

Hagedesignen din trenger heller ikke være ekstravagant. Bare pass på å holde designet ditt grunnleggende og enkelt og la kreativiteten ta overhånd. Ikke gjør det for enkelt; gi hagen din litt preg.

Mens du holder det enkelt, bør du vurdere hvordan du vil matche de naturlige fargene og teksturene i hagen din. Vil du for eksempel ha forskjellige farger på gress? Vil du ha steiner med samme farge som gresset ditt?

Tenk på hvordan du vil dekorere hagen din også. Det er ikke nok bare å ha blomster; hva vil du gjøre med dem? Vil du at de skal være omgitt av andre planter, eller er det bedre å bruke steiner?

Hagen er imidlertid ikke det eneste stedet du bør vurdere. Tenk på hvordan du kanskje vil fremheve utemøblene dine, samt vinduer, og husk hvilke planter og blomster som vil vokse godt i ditt område.

Enten du bestemmer deg for å ansette en profesjonell landskapsarkitekt eller gjøre det selv, husk at en hagedesign ikke trenger å være et dyrt og tidkrevende prosjekt. Bare sørg for å gjøre research og alltid være kreativ. Se på bilder, lytt til forslag, og ikke vær redd for å eksperimentere.