Friday, July 19
Shadow

Gode ​​nyheter: mygg utsletter denguefeber og den indiske landsbyen tar en digital detox


Noen ganger kan det være vanskelig å si fra overskriftene, men ikke alle nyheter er dårlige nyheter. Dette er Good News Roundup, en ukentlig oppsummering av positive historier for å få deg til å føle deg bedre om verdens tilstand.

Denne uken dekker vi kvinnen som bringer datamaskiner til barn i avsidesliggende afrikanske samfunn; et forskudd på transport for donerte hjerter; genmodifisert mygg som er i ferd med å utrydde denguefeber i deler av Brasil; Sør-Koreas nye ordning for å beskytte kjæledyr ved å bruke “neseavtrykk”; og den indiske landsbyen som praktiserer “digital faste”.

Klikk på videoen ovenfor for hele oppsummeringen eller fortsett å lese for å lære mer om denne ukens positive overskrifter:

  1. Kvinnen tar med datamaskiner til barn i avsidesliggende afrikanske samfunn

Nelly Cheboi er på et oppdrag for å sikre at barn på landsbygda i Kenya ikke går glipp av viktig IT-utdanning.

Hun grunnla Techlit Africa, en ideell organisasjon som samler inn gamle bærbare datamaskiner fra institusjoner og selskaper, pusser dem opp og bringer dem til skoler i avsidesliggende lokalsamfunn slik at barn kan lære seg dataferdigheter.

De fleste av studentene som deltar i prosjektet “ville ikke ha brukt en datamaskin fordi vi retter oss mot de mest avsidesliggende delene av Afrika,” sier hun.

«Akkurat nå har vi studenter som ikke engang snakker swahili [the most widely used language across East Africa], men de vet hvordan de bruker en datamaskin og bygger nettsider, og det mest interessante er at de fortsatt kan gjøre det i landsbyen deres. De trenger ikke å dra til Nairobi for å gjøre det, de trenger ikke å reise til Amerika for å gjøre det.»

Cheboi ble inspirert til å starte Techlit Africa av historien hennes. Hun hadde aldri rørt en bærbar datamaskin før hun vant et stipend for å studere i USA og ønsket at det skulle være annerledes for studentene i landsbyen hennes.

Sammy Ruto, en student ved Zawadi Yetu Academy sier at han ønsker å lage sin egen nettside ved hjelp av HTML og CSS takket være den “visuelle studiokoden” han har blitt lært å bruke.

«De lærte meg om OpenShot og NASA for å lage min egen rakett når jeg blir stor. Så jeg håper denne timen vil hjelpe meg i fremtiden til å bli en IT-ekspert,” sa han.

Elysee Dusabinema, en lærer ved det samme akademiet, sier at IT-ferdighetene vil hjelpe barn å lære å “merke seg selv på nettet og hvordan de gjør forretninger på nettet fordi det er dit verden går”.

Techlit Africa opererer for tiden på 13 skoler over hele Kenya, og lærer dataferdigheter til rundt 5000 barn mellom 4 og 12 år.

2. Et forskudd på transport av donerte hjerter

Inntil nylig var post-cardiac death (DCD) donortransplantasjoner (de utført etter at pasientens hjerte har sluttet å slå) svært sjeldne, og de fleste hjerter ble transplantert etter hjernedød.

Ifølge Dr Yashutosh Joshi, en kardiothoraxregistrator ved St Vincent’s Hospital i Australia, er problemet med DCD-er at “du ikke kjenner skaden som har skjedd med hjertet mens det har stoppet”.

Men alt er endret takket være en ny maskin som gjør at DCD-hjerter kan transporteres mens de slår, i stedet for å pakkes på is.

Dette gjør at legene kan vurdere om det faktisk er levedyktig for transplantasjon.

“Det er i grunnen det vi har implementert siden 2014, og det har gjort en stor forskjell i transplantasjonsprogrammet vårt, ved at vi har vært i stand til å øke antallet hjertetransplantasjoner som vi har vært i stand til å gjøre,” sa Dr. Joshi.

I stedet for å plassere et hjerte i en bærbar isboks for transport, bruker leger den nye ‘Heart in a Box’-maskinen, som sirkulerer blod gjennom hjertet.

“Dette varme, oksygenrike blodet lar hjertet gjenopplives. Det lar hjertet slå, og så kan vi vurdere det visuelt, vi kan ta noen blodprøver på det, og så mens det er i den maskinen kan vi se om det er levedyktig eller ikke,” sa han.

Dr Carmine Gentile, seniorlektor ved School of Biomedical Engineering ved University of Technology, Sydney, mener Heart in a Box er en “fantastisk idé” og vil forbedre antallet hjerter som kan transplanteres i Australia og verden.

“Det fører til forbedrede pasientresultater i tillegg til å forhindre betydelige komplikasjoner relatert til selve transplantasjonen.”

3. Genmodifisert mygg er i ferd med å utrydde denguefeber i deler av Brasil

Mygg dreper flere mennesker enn noen annen skapning over hele verden og er ansvarlig for rundt 17 prosent av globale dødsfall fra smittsomme sykdommer.

Aedes aegypti-myggen er verdens viktigste smittebærer av dengue-, chikungunya-, zika- og gulfebervirus.

Den gode nyheten er at en nyskapende storskala pilot som introduserte den nye Friendly™-myggen oppnådde 96 prosent undertrykkelse av myggbestanden som sprer denguefeber i urbane samfunn i Brasil.

Hva er egentlig Friendly™ Mosquitoes?

De er ikke-bitende, genetisk konstruert hann Aedes aegypti som parer seg med ville hunner og gir videre et dødelig gen som hindrer det kvinnelige avkommet i å bli voksen.

Hvis du blir kvitt hunnmyggen, “stopper du åpenbart produksjonen av mygg fordi du trenger dem for å kunne legge egg. Og så når vi gjorde dette i Brasil,” sa Dr Nathan Rose, leder for malariaprogrammer ved Oxitec, Euronews.

Oxitec er selskapet bak utformingen og implementeringen av Mosquito Friendly™-initiativet og en ledende utvikler av biologiske skadedyrbekjempelsesløsninger, grunnlagt ved University of Oxford i 2022.

Hvordan ser en verden uten mygg ut? Vi spurte Dr Rose.

“Det viktige her er at vi ikke vil ha en verden uten mygg. Dette er én arter av mygg av omtrent tre og et halvt tusen forskjellige arter av mygg.”

En annen ting med myggen som sprer denguefeber som Oxitec sikter mot i Brasil, er at den er en invasiv art. «Det er opprinnelig fra Sentral-Afrika, det burde ikke være i Brasil i det hele tatt. Så det er ikke en kritisk del av økosystemet der, sier Dr. Rose.

“Andre måter å kontrollere mygg på inkluderer sprøyting av kjemikalier, og de kommer åpenbart til å påvirke ikke bare arten, men mange andre ting i miljøet som er veldig gunstige. Så vi tror det er en veldig målrettet måte å bare bli kvitt denne myggen, som forårsaker betydelige problemer for menneskers helse.»

Oxitec sier at teknologien deres er det første genmodifiserte skadedyrbekjempelsesproduktet som ble kjøpt av myndigheter, husholdninger, bedrifter og lokalsamfunn. Det fungerer ved ganske enkelt å tilsette vann til myggegg, som deretter klekkes i løpet av få dager.

4. Sør-Koreas nye ordning for å beskytte kjæledyr ved å bruke “neseavtrykk”

Takket være en ny biometrisk gjenkjenningsteknologi utviklet av et sørkoreansk selskap, kan hunder nå identifiseres ved neseavtrykk.

Med den nye teknologien, som fungerer ved å skanne en hunds nese med et mobilkamera, kan folk som finner bortkomne hunder umiddelbart finne eierne sine gjennom en app som heter Anipuppy.

Det Seoul-baserte selskapet sier at hver hunds nese er like unik som et menneskes fingeravtrykk, og at skanningene er 99,9 prosent nøyaktige.

“Det er en 3D-biometrisk algoritme basert på kunstig intelligens og dyp læring som vi legger inn i smarttelefoner slik at du kan ta bilder av nesemønstre og bruke det til å identifisere ethvert dyr,” forklarer Sujin Choi, direktør for iSciLab Corporation.

Foreløpig er det obligatorisk å registrere kjæledyr med mikrobrikke eller ekstern ID i Sør-Korea og mange land i Europa, men bare 38 prosent av sørkoreanske hunder er registrert.

Chae Il Taek, leder av Korea Animal Welfare Associations policyteam, sier at det tradisjonelle problemet med det landsomfattende hunderegistreringssystemet er at «det ikke var mulig å identifisere hvem den opprinnelige eieren av dyret var hvis ID-en ble fjernet vilkårlig eller bevisst. “.

Nesegjenkjenningsteknologi er også et levedyktig alternativ for noen hundeeiere som er bekymret for “potensielle helseproblemer forårsaket av implantasjon av mikrochip.”

Nese-ID er ikke-påtrengende og mye raskere å administrere enn å sette inn en brikke, sier selskapet.

Choi sier at de nylig ble enige om å introdusere teknologien nasjonalt. “Vi begynner å få på plass den regulatoriske sandkassen som ble godkjent av den koreanske regjeringen, som vil skje innen 2024, og forhåpentligvis vil regjeringen innen den tid bruke biometrisk teknologi, nese-ID, som et middel for identifikasjon og hunderegistrering. .”

Selskapet sier at i fremtiden kan også dyr som katter, kuer og hjort spores ved hjelp av samme teknologi.

iSciLabs biometriske gjenkjenningsteknologi er for tiden patentert i Sør-Korea, USA, Europa, Canada og Japan.

Les hele historien fra Euronews’ Roselyne Min.

5. Indisk landsby som praktiserer “digital faste”

Noen studier har vist at vi tar telefonene våre selv når vi ikke mener det. Andre har fortalt oss at bruk av for mye teknologi kan få oss til å føle oss ensomme og gå glipp av interaksjoner i det virkelige liv.

En landsby med rundt 3000 innbyggere i India har tatt en aktiv tilnærming til problemet med moderne avhengighet: alle innbyggerne har gått med på å gjøre en digital faste i flere timer hver dag, samlet.

En sirene er installert over landsbyens tempel, som går av klokken 19 hver kveld i Vadgaon, Sangli-distriktet, og ber alle innbyggerne om å slå av TV-ene og mobiltelefonene sine.

En annen sirene lyder igjen klokken 20.30 for å kunngjøre slutten av detoxen.

Vijay Mohite, president for landsbyrådet, sa til BBC Hindi at de bestemte seg for å iverksette tiltak fordi de la merke til at barn og voksne brukte for mye tid på enhetene sine og ikke snakket med hverandre, spesielt etter koronaviruspandemien.

Dr Michael Rich, grunnlegger av Digital Wellness Lab og Clinic for Interactive Media and Internet Disorders ved Boston Children’s Hospital, fortalte Euronews at vi alle kan lære av Vadgaons digitale detox.

«Jeg synes det er et flott eksperiment, og de kan lede verden i å lære oss alle at vi kan ha nytte av å redusere hyperstimuleringen vår», sier han og legger til at vi har fått den dårlige vanen å se på telefonene våre. et ledig øyeblikk. “Fordi vi er så uvillige til å kjede oss.”

“Jeg tror vi bør omfavne og verdsette kjedsomhet, fordi kjedsomhet er der vi tror er den nye kjedsomheten, hvor vi er kreative og fantasifulle.”

Dr Rich sier at kjedsomhet er viktig ikke bare fordi det åpner opp et stille rom for å skape nye tanker, “men fordi det er litt ubehagelig, noe som motiverer oss til å tenke nye ting, prøve ting, sette ting sammen på forskjellige måter. hodet vårt. , i motsetning til å hoppe på Internett og følge publikum til det publikumet går for øyeblikket.»

“Det er imidlertid både urealistisk og umulig å fullstendig fjerne digital teknologi for en hvilken som helst periode,” sier Dr Rich, som tar til orde for en bevisst bruk av teknologi. “Dette [technology] det er måten vi kommuniserer på, måten vi lærer, jobber, forbinder med hverandre på i dag. Imidlertid er det veldig lett å gli inn i ren standard.”

“Jeg tror det [Vadgaon] det er en veldig sunn tilnærming å forstå at selv om dette har en viktig del i livene våre, er det ikke det viktigste. Vi er i en verden full av distraksjoner, og vi må håndtere disse distraksjonene og fokusere på de tingene som er viktige for oss.»

En vanlig strategi Dr. Rich anbefaler til sine pasienter ved Interactive Media and Internet Disorders Clinic ved Boston Children’s Hospital er å stadig minne oss selv på at vi har begrenset tid hver dag, og at når vi er på våre digitale enheter, bør vi bruke den . tid “med vilje og på en planlagt måte, i stedet for å være en standardadferd for å holde oss distrahert.”

Hvis du likte denne oppsummeringen av gode nyheter, vennligst legg igjen en kommentar, lik denne videoen og del denne episoden med vennene dine.