Saturday, May 18
Shadow

Orkin kårer Canadas villeste byer


I februar tar Sean Rollo over tømmene til Canadian Pest Management Association (CPMA) fra avtroppende president Nicholas Holland. Fokus for presidentskapet hans: høyskolepoeng (CEC) for fagfolk i skadedyrbekjempelse over hele landet.

Dette vil tillate søkere å delta på et nødvendig antall godkjente fagutviklingsseminarer og opplæring for å fornye lisensene sine.

Noen provinser oppfordrer allerede CEC-er til å resertifisere. Disse inkluderer Alberta, British Columbia, New Brunswick, Newfoundland/Labrador og Nova Scotia. Québec godkjente CEC-er for fornyelse av applikatorlisens i 2022; den planlegger å implementere programmet i 2023 og godta kumulative kreditter med tilbakevirkende kraft.

Men provinsen med flest plantevernmidler – Ontario – gjør det ikke.

“De har faktisk det mest arkaiske lisensprogrammet for sprøytemiddelapplikatorer i Canada,” sier Rollo, som er teknisk og forretningsutviklingssjef for Orkin Canada i Moncton, New Brunswick.

Mens mange skadedyrbekjempelsesfirmaer i Ontario tilbyr kontinuerlig opplæring for ansatte, sier han at det er mulig for en søker å skrive en eksamen én gang, deretter sende inn inspeksjoner hvert år de neste 30 årene og forbli lisensiert.

«Det er litt skummelt», sier Rollo. “Det faktum at vi har å gjøre med kjemikalier som potensielt er veldig farlige hvis de ikke brukes riktig og vi ikke har studiepoeng eller videreutdanningsmuligheter i provinsen Ontario er latterlig.” Regelverket endres, produktene endres, og applikatorene må holde seg på toppen, sier han.

For å anses som en profesjonell tjeneste, må bransjen holde søkere til en høyere standard. «Alle større yrker der ute har etterutdanningspoeng», inkludert lærere, tannleger, leger, kiropraktorer, rørleggere og mekanikere, påpeker Rollo.

Han håper et fornyet fokus vil gjøre fremskritt i Ontario. “Vi har prøvd å ta opp dette med Ontario-regjeringen i over 20 år,” sier han. “De virker bare ikke interessert i å endre seg.”

Rollo er optimistisk på at CEC-programmer kan forbedres eller utvikles i Prince Edward Island, Manitoba og Saskatchewan.

COVID-AVBRUTT. Rollo fungerte tidligere som CPMA-president fra 2019 til 2021. Han stilte opp igjen fordi «Jeg følte at jeg hadde noen uferdige saker; COVID kastet en apenøkkel inn i ting, sier han.

I stedet for å jobbe med pågående utdanningsinnsats, ble fokuset raskt vendt mot å få myndighetene til å klassifisere skadedyrbekjempelse som en essensiell tjeneste slik at PMP-er kunne fortsette å beskytte menneskers helse, eiendom og miljø.

“I de tidlige stadiene av COVID ble vi ikke ansett som en viktig tjeneste,” husker Rollo. Han og andre CPMA-medlemmer brukte «mange, mange timer» på møter og ringte alle grener av regjeringen «for å sikre at de fullt ut forsto at vi trengte å være på den listen. Det klarte vi heldigvis på ganske kort tid, og alle provinser og territorier så på oss som viktige, sier han. Oppgaven ble da å finne ut hvordan industrien ville fungere trygt i et COVID-miljø.

Å tjene en annen periode som president vil tillate Rollo å fullføre den “uferdige saken.”