Friday, July 19
Shadow

Spør gartneren: oppoverbakkekampen med gikt


Hva du skal gjøre denne uken Fortsett å drikke vann i henhold til eventuelle restriksjoner i din kommune. Se deg rundt og lær å se planter med hengende, krøllede eller brune blader som krever vann og prioriter å vanne disse plantene. Når det blir ledig plass i hagen din, plant grønnsaksfrø med kort sesong som vil trives i det kjøligere været fremover, for eksempel salat og reddiker. Vann jorda før du luker eller fjerner gammelt plantemateriale slik at røttene lett kan gli inn med minimal jordforstyrrelse. Slutt å dø og gjødsle blomstene så buskene er klare for dvale.

Q. Jeg har et stort staudebed som er fullt av gikt når den er syk, og siden den grenser til et skogsområde, har den også hjorteflått. Jeg tar gjerne imot råd om hvordan bli kvitt gikt (og flått) og vil også nevne at jeg har et vernalbasseng i nærheten. Vi tar vare på hagen vår økologisk, bruker ingen ugressmidler og kun biologiske sprøytemidler. Er denne situasjonen håpløs?

VN, Beverly

A. Goutweed sprer seg raskt under jorden, og prøver å fjerne de hvite røttene bryter dem bare, og hver del vokser en ny plante. De fleste behandler gikt (Aegopodium podagraria) når den vokser aktivt om våren ved å blande den med glyfosat og knuse bladene etter å ha gått på dem for å eksponere saften. Siden du jobber organisk, vil jeg anbefale å kutte toppen av hagen til mindre enn en tomme høy og sette den i poser for byens kompostsamling. Dekk deretter den berørte jorda med ugjennomtrengelig plast for å utsette røttene for solen og frata dem sol og vann. Forleng presenningen 3 fot utover kanten av bakken, bruk steiner eller mulch eller til og med potteplanter for å holde den på plass, og vent et år eller to.

Hvis du er fast bestemt på å beholde staudene dine, grav dem opp på forhånd og transplanter dem i potter innen tre måneder. Se etter eventuelle tarmspirer før transplantasjon. Imidlertid ville jeg ikke forsøke å redde overgrodde stauder fordi røttene deres sannsynligvis er forurenset med små biter av giktrøtter. Jeg ville bare ofre dem. Grunnen til at det blir så lett skittent med litt rot er at jeg prøver å ikke kjøpe pottejord eller til og med potteplanter på fellessalg gravd opp fra andres hager. Det er ikke verdt årene med hodepine som kan skyldes en liten bortkommen giktrot. Jeg så giktweed annonsert av et varehus, så det er fortsatt folk som selger det!

For å fjerne barken for hånd, grave opp all jord 18 inches dyp og passere den gjennom en sil med halv-tommers hull for å prøve å fjerne hver lille del av roten. Det er tregt! Et annet alternativ er å grave en grøft rundt hele det giktinfiserte området og plassere metall- eller plastkanter 8 tommer eller mer dype for å forhindre ytterligere spredning av underjordiske giktrøtter. Klipp deretter området rundt struma regelmessig for å forhindre at den sprer seg og fornekter fotosyntesen. Du skriver at det er et skogsområde og en kildedam i nærheten. Goutweed er i stand til å økologisk innhente og ødelegge disse naturområdene.

Når det gjelder flåttspørsmålet ditt, sprayer jeg hageklærne mine med Sawyer permetrin-insektmiddel og stapper buksebena inn i sokker for å avvise flått. Jeg sprayer det ikke på huden min.

Send inn spørsmål og kommentarer med navn/initialer og fellesskap [email protected] for eventuell publisering. abonner på vårt nyhetsbrev pages.email.bostonglobe.com/AddressSignUp. Følg oss på Facebook, Instagram og Twitter @globehomes.