Friday, July 19
Shadow

Du bør vurdere varmepumpene nå


I denne totaltesten får du en oversikt over de varmepumpene som har fått de beste anbefalingene fra anerkjente kilder. Lær også hvordan du finner den rette varmepumpen til ditt hjem.

Av Helene Øie Esparza

Publisert 19. februar 2021 kl. 9:05 – Oppdatert 22. februar 2021 kl. 14:03

Varmepumper er sjelden testet og fra få kilder. Derfor er det kun to forskjellige kilder for denne overordnede testen, og de fleste produktene i resultatlisten er testet kun én gang. Vi erklærer derfor ingen vinner.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innenfor et emne og beregner en totalscore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som nye tester og produkter dukker opp i kategorien.

Gi oss gjerne beskjed hvis du vet om noen tester som ikke er inkludert.

Vi velger likevel å publisere testen, fordi vi opplever markedet som svært uoversiktlig. Vi tror og håper vi kan gjøre det enklere for deg å finne riktig varmepumpe for dine behov.

Alle varmepumpene i resultatlisten er blant de aller beste på markedetda vi kun har tatt med varmepumpene med best resultat fra testkildene.

Varmepumpeguide

Skal du finne den rette varmepumpen for deg, må du jobbe grundigere enn vanlig. Det er ikke nok å se på resultatlisten og velge den varmepumpen med flest totalpoeng. Les denne varmepumpehåndboken for å finne ut hvordan du går frem.

Har du full kontroll på terminologi og hva slags kvaliteter din varmepumpe skal ha, kan du hoppe rett til produktbeskrivelsene i resultatlisten.

Slik finner du den beste varmepumpen for deg

Varmepumper er kompliserte, og hvilken modell du bør velge avgjøres av klimaet du bor i, hvilke kvaliteter boligen din har, samt dine preferanser.

1. Hvor bor du?

Blir det vanligvis kaldt om vinteren hos deg, eller er vintrene milde? Bor du langs kysten i sør opplever du sannsynligvis milde vintre, mens innlandet og Nord-Norge ofte har kalde vintre. For et mer nøyaktig svar kan du finne årsmiddeltemperaturer for hele landet her. Blåaktig farge indikerer kald klimasone, mens rødlig farge indikerer at stedet har et mildt klima. Jo sterkere farge, jo kaldere / mildere klima.


Luft-til-luft varmepumpe: Den vanligste varmepumpen i Norge.

Bor du et sted med milde vintre er du ikke avhengig av like god varmekapasitet (kW) fra varmepumpen som de som bor i kaldere klima.

Opplever du derimot kalde vintre, bør du heller vurdere kraftigere varmepumper. Se etter varmepumper med høye kW-tall for fabrikkgarantert varmeeffekt ved -15 grader.

2. Hvilke kvaliteter har boligen?

Hvis du kan bruke andre varmekilder i tillegg, som panelovner eller vedovner, trenger du ikke en like sterk varmepumpe som de som ønsker å bruke kun varmepumpe.

Hvis du for eksempel fyrer i ovnen når det er ekstra kaldt ute, vil varmepumpen avlastes, og den må ikke jobbe like hardt for å holde riktig temperatur. Dermed kan du vurdere en varmepumpe med noe lavere varmekapasitet enn ellers.

Du kan søke om inntil 20 000 kroner i tilskudd fra Enova til kjøp og installasjon av varmepumpe.

Det samme gjelder størrelsen på boligen eller området du ønsker å varme opp. Er arealet lite, trenger du ikke en like kraftig varmepumpe som om arealet du ønsker å varme opp er stort.

Hvor godt boligen er isolert spiller også en stor rolle for hvor kraftig varmepumpe du trenger. Jo mindre isolert boligen er, jo kraftigere varmepumpe trenger du.

3. Hvilken type varmepumpe ønsker du?

Den vanligste typen varmepumpe er luft-til-luft, og mange vet nok ikke at det finnes andre typer. Før du handler, bør du bestemme deg for hva som passer deg best:

Luft-til-luft

I Norge selges det flest luft-til-luft varmepumper, og dette er den rimeligste varianten blant varmepumper ved kjøp. Både selve pumpen og installasjonen er ofte billigere enn for andre typer. Boligen varmes opp ved at pumpen tar varme fra luften utenfor og flytter den inn i boligen.

Bruker du 15 000 kWh i året eller mer, er dette en fin varmepumpe for ditt forbruk. Med riktig stell og vedlikehold bør den vare i 15 år.

Ser du etter flere oppgraderinger av hjemmet? Sjekk hvilke tester vi har for hus og hage.

Luft-til-luft varmepumpe er spesielt hyggelig hvis boligen har åpne løsninger, slik at varmluften beveger seg lett mellom rommene. Luft-til-luft varmepumper gir ofte et bedre inneklima ved å rense luften for lukt og støvpartikler. Denne typen varmepumpe har alltid klimaanlegg integrert og kan derfor brukes til kjøling om sommeren.

Når gradestokken kryper ned, er det viktig å huske å tine varmepumpen for å opprettholde effektiviteten. Av samme grunn bør du også regelmessig rengjøre filtrene inne i varmepumpen.

Varmefaktor (COP)

Coefficient of Performance (COP), eller effektfaktor / varmefaktor på norsk, er et tall som sier hvor mye varme pumpen gir i forhold til effekten den bruker under gitte temperaturforhold. Jo høyere COP-nummer varmepumpen har, jo billigere er den i drift og jo mer miljøvennlig er den.

Årlig varmefaktor (SCOP)

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance, og kan også kalles årlig varmefaktor. SCOP-nummeret gir informasjon om varmefaktoren en pumpe er i stand til å produsere over et helt år under gitte forhold. Jo høyere SCOP-nummer, jo mer miljøvennlig og rimelig er den i drift.

Årlig kjølefaktor (SEER)

SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio, og kalles også den årlige kjølefaktoren. Dette tallet sier noe om effektiviteten til varmepumpen når den brukes som klimaanlegg i et helt år.

Kjølemiddel

Kuldemedium, også kalt kuldemedium eller kjølegass, brukes i prosessen der varmepumper henter energi fra omgivelsene for å varme opp boligen.

Mange varmepumper bruker i dag de mest miljøvennlige gassene, som R32 og R290, men det finnes fortsatt varmepumper som bruker den mindre miljøvennlige R410A.

Garanti

Loven gir deg 5 års garanti på både varmepumpe og installasjon. Produsentene selv har vanligvis garantier mellom 10 og 15 år. Hvis det skulle oppstå et problem, er det lurt å ha brukt samme firma som du kjøpte varmepumpen av til montering, så unngår du konflikter om hvem som skal dekke garantien.

Luft-til-vann

Luft-til-vann er den varmepumpetypen som oftest kjøpes for luft-til-luft. Som navnet tilsier tar den varme fra luften ute og flytter den inn i boligen via radiatorer eller gulvvarmekabler. En slik varmepumpe forutsetter derfor at du har, eller får vannbåren varme i boligen.

Dersom husstanden har et stort vannforbruk og årlig strømforbruk på over 25.000 kWh, vil denne typen varmepumpe være godt egnet.

Les nyttige artikler for deg som vurderer å kjøpe varmepumpe.

Luft-til-vann varmepumper er dyrere enn luft-til-luft, men fordi de sprer varmen mer effektivt kan du også spare mer på strømregningen. En luft-til-vann-pumpe kan vare i opptil 15 år hvis du tar godt vare på den.

Væske-til-vann

En væske-til-vann varmepumpe tar varme fra fjell, jord, grunnvann eller havbunnen for å varme opp huset ditt. Dette krever en stor gravejobb og gir den høyeste investeringskostnaden av alle varmepumpene. I tillegg trengs et vannbårent system i boligen.

Selv om det koster mye å installere en slik varmepumpe, er dette også varmepumpen med lavest driftskostnader og størst strømbesparelse. Har du allerede et vannbårent anlegg i boligen, vil du kunne spare mye penger på sikt.

Væske-til-vann egner seg best for boliger med svært høyt oppvarmingsbehov – det vil si over 30.000 kWh i strømforbruk og et høyt varmtvannsforbruk.

Denne typen varmepumpe har ingen utedel, men innedelen er ofte på størrelse med et kjøleskap. Den skal vare i 20 år hvis den blir tatt godt vare på.

Les mer om alle typer varmepumper.

Testen fra Folksam

Folksam-testen er fra 2020. De vurderte luft-til-luft, luft-til-vann, væske-til-vann og avtrekksvarmepumper i kategoriene effektivitet, miljø, funksjon og garanti. Folksam har gitt prisen «Godt valg» til de beste varmepumpene. Ingen av eksosvarmepumpene fikk denne tittelen.

I vår totaltest har vi tatt med alle varmepumpene som oppnådde «Godt valg»-tittelen og som også selges i Norge.

Testen fra Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har vurdert 100 luft-til-luft varmepumper i sin test fra 2015. Av disse har vi i hovedsak kun valgt å ta med Topp 10-listen for de varmepumpene med best ytelse, som også selges i dag. I tillegg inkluderer vi produkter som er mest kjøpt i Norge.

Pris utelatt fra vurderingen

I tidligere års varmepumpetest brukte vi Forbrukerrådets testresultater som hadde fokus på både pris og ytelse. Denne gangen har vi valgt å vise resultatene som kun viser ytelse.

Grunnen til dette er todelt. For det første er prisene fra 2015 ikke lenger gyldige. For det andre bør du selv kunne bestemme hvor viktig prisen er. Nå viser resultatene de varmepumpene som gir deg den aller beste ytelsen, og derfra kan du selv undersøke prisen og ta et valg ut fra det.

Temperert og kaldt klima

Forbrukerrådet har i flere tilfeller gitt to ulike poeng for samme varmepumpe – én poengsum for temperert klima og én for kaldt klima. Vi har valgt å bruke begge disse skårene for å vise helheten, men vi oppfordrer deg til å fokusere på skåren som gjelder for klimaet du bor i. Beskrivelsene av testene indikerer hvilken skår som gjelder for hvilket klima.

Få tilbud på varmepumpe med installasjon. Testen fortsetter under annonsen.