Friday, July 19
Shadow

Regjeringen strekker ut en hjelpende hånd til hagebruksbønder


Herald

Sharon Shayanewako

Regjeringen iverksetter en rekke tiltak for å hjelpe hagebruksbønder med å inneholde skadedyr som kan forårsake økonomiske tap hvis de ikke kontrolleres effektivt, og avsporer landets satsing på å bli et øvre middelinntektssamfunn, ettersom Vision 2030 er i gang.

Fungerende direktør for Department of Migratory Pests and Biosecurity Control (MPBC), Shingirayi Nyamutukwa fortalte The Herald i går at effektive skadedyrbekjempelsesmetoder var avgjørende for hagebruksbønder over hele landet.

«Vi hjelper aktivt hagebruksbønder på ulike måter som inkluderer opplæring og råd for identifisering, påvisning og håndtering av skadedyr.

“Avdelingen setter opp systemer for tidlig varsling gjennom å opprette et nettverk av feller for å hjelpe bønder i tilfelle et utbrudd. Det er satt opp feller for skadedyr som afrikansk armyworm (spodoptera exempta), fall armyworm (spodoptera frugiperda) og tomatbladborer (tuta abusoluta),» sa Nyamutukwa.

Han la til at de besøkte hagebruksbønder som formidlet kunnskap om skadedyrbekjempelse.

“MPBC tilbyr rådgivningstjenester gjennom oppsøkende programmer utført av besøkende bønder i hagen deres og bondefeltskoler som deler kunnskap om integrerte skadedyrbekjempelsesalternativer for bønder å velge mellom biologisk, kulturell og kjemisk kontroll, for eksempel en måte å håndtere skadedyr på,” sa han .

Nyamutukwa indikerte at avdelingen regelmessig sender radio-/tv-programmer som ble produsert for å gi bønder råd om skadedyrbekjempelse.

I mellomtiden har hagebruk blitt identifisert som en av driverne for Zimbabwes økonomi ettersom vannforsyning og -forsyning blir tilgjengelig som en del av implementeringen av den nasjonale utviklingsstrategien 1 og realiseringen av Vision 2030-agendaen.

President Mnangagwa lanserte i fjor Rural Horticulture Scheme for å transformere landbruket gjennom økt tilgang til vanning og drikkevann for lokalsamfunn i landlige områder. Dette innebærer hovedsakelig boring av brønner, en for hver landsby, over fem år, med deler av vannet tildelt til vanning av hagebrukstomter.

Zimbabwe har som mål å bli en øvre middelinntektsøkonomi innen 2030, med landbrukssektoren som forventes å bidra til dette målet ved å bli en økonomi på 8,2 milliarder dollar innen 2023.

Det viktigste er at forbedringen av landlige husholdninger vil spre rikdom til millioner av husholdninger ettersom bøndene er i stand til å tjene mer på jordene sine.

Rent praktisk ser hagebruksordningen landsbyboere dyrke grønnsaker og plante frukthager for familiekonsum for å forbedre og diversifisere kostholdet og selge overskuddet for å forbedre inntekten.

Ulike statlige insentiver for hagebrukssektoren gir resultater med at sektoren vokser fra 110 millioner kilo i 2020 til 129 millioner kilo i 2021, og markerer en økning på 17 prosent i eksportvolum, og gir impulser til landets marsj mot å nå drømmen om å bli en pensjonist. middelklassens inntektssamfunn innen 2030.